T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KEPEZ - Prof. Dr. Raşit Küçük Anadolu İmam Hatip Lisesi

Kriz Yönetimi, Öfke ve Stresle Başa Çıkma Yolları

Okul Uzman Psikolojik Danışmanı ve Müdür Yardımcısıİsmail Veli ÖZİRTEN  tarafından konferans salonunda okulumuz öğretmenleri ve yöneticilerimize ''Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi'' konulu seminer verilmiştir. Seminerde öfkenin ne olduğu, öfkenin ifadesinin kontrolünün nasıl sağlanacağı anlatılmış; gevşeme, düşünceleri değiştirme, problemi çözme, daha iyi iletişim, nefes egzersizleri gibi tekniklerden söz edilmiştir. Bunlarla birlikte stresin ne olduğu, stresin belirtileri, stresin kısa ve uzun dönem etkilerinin neler olduğu öğretmenlerimize ve yöneticilerimize aktarılmıştır. Ayrıca stres kaynakları üzerinde durulmuştur. Strese karşı göstermiş olduğumuz bilişsel, duygusal ve davranışsal tepkiler hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.

Kriz, birdenbire ortaya çıkan, önceden öngörülemeyen, beklenmedik ve olağandışı bir durumu ifade eder. Bu yüzden kriz, örgütsel yaşamda, özel olarak yönetilmesi gereken önemli bir durum ve sorundur. Kriz, aynı zamanda, yöneticilerin ve iş görenlerin yaşamında önemli bir stres kaynağıdır.

Kriz, örgütsel sorunların ortaya çıkmasını sağlar.  İç ve dış değişikliklere karşı kaybolan uyum yeteneğinin yeniden kazanılması ve yeni stratejilerin oluşturulmasına olanak verir. 

 Geleneksel yönetim tekniklerinde hızlı bir değişim sağlanması söz konusu olur. Örgütün bütün unsurlarının (fiziki, mali, beşerî) yeniden gözden geçirilmesi ve olası kriz için daha donanımlı ve dirençli hâle gelmenin yollarının aranması ve tedbirlerin alınmasına olanak sağlar.  Çalışanlarda sürekli istikrarın, bir bakıma bir durgunluk olduğu ve asıl istikrarın değişim ve gelişmede aranması gerektiği düşüncesinin oluşmasını sağlar.

Kriz Yönetimi 

 Kriz yönetimi süreci; çalışılan alana ve geleceğe yönelik olası sorun ve tehlike etmenlerinin belirlenmesi, uygun tepki ve savaşım türlerinin saptanmasını, örgütün krizle basa çıkabilecek önlemleri uygulamasını ve tepkileri değerlendirmesini kapsayan süreç olarak tanımlanabilir.   Kriz yönetimi, olası kriz durumuna karşılık, kriz sinyallerinin alınarak, değerlendirilmesi ve örgütün kriz durumunu en az kayıpla atlatabilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve uygulanması sürecidir. Kriz yönetiminin temel amacının örgütü kriz durumuna hazırlamaktır. Kriz yönetim süreci bes aşamada ele alınabilir.  Kriz yönetimi krizlerin olmadığı bir toplum oluşturmaya yönelik bir etkinliğe değil, krizler olsa bile, bu krizleri çözme kabiliyetinin var olduğu bir toplum oluşturmaya yönelik bir etkinliğe işaret etmektedir.

Son olarak stresle mücadelemizde başvurduğumuz yollar ile baş etmek için kullandığımız tekniklerden söz edilerek sunuma son verilmiştir.

26-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.05.2023 - Güncelleme: 26.05.2023 15:16 - Görüntülenme: 462
  Beğen | 0  kişi beğendi