T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KEPEZ - Prof. Dr. Raşit Küçük Anadolu İmam Hatip Lisesi

5.SINIF VELİLERİMİZE ÖNERİLER

PROF. DR. RAŞİT KÜÇÜK ANADOLU İMAM HATİP ORTAOKULU- LİSESİ

5.SINIF VELİLERİMİZE ÖNERİLER

Yeni eğitim öğretim yılımızın bütün öğrenci ve velilerimize hayırlı olmasını temenni eder sağlıkla, keyifle ve huzurla tamamlayacağı bir dönem olmasını dileriz.  

1. Okul, çocukların sadece akademik olarak kendini geliştirmesi gereken bir ortam olması dışında sosyalleşmesi ve sosyalleşirken kültürel ve manevi değerlerimizin bilinciyle donatılması gereken bir ortamdır. İlkokuldan çıkan evlatlarımız yeni bir ortamın içinde olmasıyla heyecan yaşamaktadırlar. Ebeveynler olarak bizler de bu heyecanına ortak olmalıyız. Okul sonrasında sürekli sorular sorarak değil de daha çok neler hissettiği üzerinde odaklanmalıyız.

2. Yeni bir kademeye geçiş hem çocuk hem de ailesi için heyecan verici bir süreçtir. Uyum süreci sadece çocuk için değil, aynı zamanda aile için de yeni bir deneyimi içerir. Bu süreçte ailenin tutumu ve desteği uyum sürecini etkiler. Sakin, pozitif ve destekleyici bir ebeveyn tutumu çocuğun uyumunu ve okula aidiyetini olumlu bir şekilde pekiştirir; okulla bütünleşmesine ve gelişmesine katkı sağlar.

3. Çocukluktan ergenliğe geçiş dönemine giren 5.sınıf öğrencilerinin çevrelerinde ve yaşamlarında farklılıklar meydana gelebilmektedir. Aileler çocuklarını daha çok dinlemeli, ergenlik dönemine özgü bir takım davranış değişiklikleri hoş görülmelidir. 

4. Ortaokula uyum sürecinde yaşanan en büyük problemlerden biri de öğrenci başarısında düşüş olmasıdır. Öğrenci başta bunun önemini fark edememektedir. Bu yüzden eğitimciler ve aileler olarak öğrencilerin çalışma alışkanlıkları oluşturmasına yardımcı olmalıyız.  Bunun için ;

  1. ·         Öğrencinin her gün az da olsa düzenli çalışmasını sağlamalıyız.

  2. ·         İlkokuldayken ödev yoksa ders çalışmama gerek yok anlayışı hakim olduğu için ders çalışmak başta çocukların zoruna gitmektedir.

  3. ·         Çocuğun ders çalışma alışkanlıklarını pekiştirmek için onu yüreklendirmeli ve nasıl ders çalışacağını öğretmeliyiz.

Bir öğrencinin her gün yapması gerekenler;

  •       Ders Tekrarı

  •        Varsa ödev

  •         İşlenen konu ile ilgili test çözme

  •           Ertesi günün derslerine hazırlık

  •             Kitap okuma

5. Çocuğunuzu kahvaltı ettirmeden veya yemek yedirmeden kesinlikle okula göndermeyiniz. Ergenlik dönemi vücudun gelişim hızının arttığı bir dönemdir bu yüzden beslenme, uyku düzeni önemlidir.

6. Öğrencileri iyi tanımalı, çocuklardan yapamayacağı şeyleri istememeli, onları yeteneklerinin ötesinde başarı göstermeye zorlamamalıyız.

7. Öğrencilerin ödev takibi konusunda özen göstermelisiniz. İlk haftaya nasıl başlarsa öyle devam eder diyerek takibi sıkı tutulmalıdır.

8. Sorun yaşadığı durumlarda okulda destek alabileceği kişilerin olduğunu hatırlatın ve onlara güven duymasını sağlayın.  Çocuk, okula uzun süre uyum sağlayamazsa aile ve rehber öğretmen birlikte hareket etmeli, uyumsuzluk devam ederse de mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.

VE ŞUNU UNUTMAYIN!..

ÇOCUK NE YAŞIYORSA ONU ÖĞRENİR

Eğer bir çocuk,

Sürekli eleştirilmişse, kınama - ayıplamayı öğrenir.

Kin ortamında büyümüşse, kavga etmeyi öğrenir.

Alay edilip aşağılanmışsa, sıkılıp, utanmayı öğrenir.

Utanç duygusuyla eğitilmişse, kendini suçlamayı öğrenir.

Hoşgörü ile yetiştirilmişse, sabırlı olmayı öğrenir.

Desteklenip yüreklendirilmişse, kendine güven duymayı öğrenir.

Övülmüş ve beğenilmişse, takdir etmeyi öğrenir.

Hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse, adil olmayı öğrenir.

Güven ortamı içinde yetişmişse, inançlı olmayı öğrenir.

Kabul ve onay görmüşse, kendini sevmeyi öğrenir.

Aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse,                                                 

 “BU DÜNYADA MUTLU OLMAYI ÖĞRENİR.”

 

Handan HAN KOCABAŞ

Ortaokul Rehberlik Servisi

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.09.2023 - Güncelleme: 14.09.2023 14:58 - Görüntülenme: 566
  Beğen | 10  kişi beğendi